Travsporten är en sport som engagerar många och när det är trav på hemmabanan så blir det ofta till en riktig folkfest. Alla kan vara med och spela eller bara åka dit för stämningen och titta på hästarna. Alla kan också bli delägare i en travhäst, då kontaktar man ansvarig för den travbana i det område där man vill bli delägare så förklara de hur det går till. Det finns nämligen ett antal alternativ, vill man vara ensam hästägare eller vill man dela ägarskapet tillsammans med andra exempelvis.

Vill man spela på trav så är det allra populäraste spelet V 75 som sänds varje lördag. Då kan man välja att titta live på kanal 12 eller titta på ett sammandrag klockan 18:00 på Tv4. V75 är det spelet där du kan vinna mest pengar för där ligger det mest pengar i potten. Vanligast är att en ensam vinnare kan vinna runt 20 00000, ännu mer om det har varit en helg med jackpot veckan innan för då går nämligen hela den potten över till veckan efter. På V75 så kan man vinna pengar på fem, sex och sju rätt. Ska det bli någon utdelning att tala om på fem rätt så gäller det att det skräller lite i loppen och att det inte bara är favoriter med lågt odds som vinner.

På onsdagar så sänds den relativt nya spelformen V86. Då körs åtta lopp och det gäller att ha en vinnare i minst sex av loppen. På V86 så kan det också bli riktigt hög utdelning. Övriga dagar så körs v65, då det gällare att ha fem eller sex rätt för att ha någon chans att vinna pengar. På v64 så får man utdelning på fyra, fem och sex rätt.

En annan populär spelform är DD som sänds varje dag, då gör man en kombination på de två sista loppen i V64, V65, V86 eller V75. Hur mycket man vill satsa och hur många hästar man vill ha med det avgör man själv. Vissa gör en enkel kombination med exempelvis 10-10 vilket innebär att man har valt häst tio i första dubbeln och häst tio även i andra. Sedan kan man välja att satsa 10 kr eller 100 och utdelningen blir större ju mer du satsar, men vänder du på det så blir även förlusten större ju mer du satsar och den inte går in.

Kända travtränare i Sverige är Robert Berg, Stig H Johansson, Joakim Lövgren och Gunnar Melander. Kända kuskar eller catchdrivers som det också heter är Erik Adielsson, Björn Goop, Per Lennartsson, Jorma Kontio, Peter Ingves, Örjan Kilström och det finns såklart många fler. De flesta som spelar regelbundet får sina favoritkuskar som de gärna vill ha med på kupongen om denne kör en bra häst. Vill man besöka en travbana någonstans i Sverige så finns det en del att välja emellan exempelvis Solvalla utanför Stockholm, Jägersro utanför Skåne, Bergsåker utanför Sundsvall osv. En sak som kan vara bra att tänka på innan man spelar trav är att kolla upp om hästen springer på sin hemmabana eller om kusken gör det, det brukar i såfall vara en fördel.