Många tänker på varma källor och islandshästar som kännetecken för landet Island. Ön som mäter en storlek på 103 000 kvadratkilometer har en befolkning på 300 000, de flesta bor i Huvudstaden Reykjavik eller på små tätorter längs kusterna. Den centrala delen av ön är obebodd på grund av dess miljö. Islands allra högsta fjäll, Hyannadalshnjukur, mäter en höjd på 2109 meter över havsytan. Landets största glaciär heter Vatnasjökull och är även hela Europas största glaciär. Av hela Islands totala landyta så består cirka 11 % av glaciärer. På grund av kraftig vulkanisk aktivitet de senaste 200 åren så har Islänningarna en helt naturlig och miljövänlig uppvärmning i form av upphettat vatten från vulkanerna. Det isländska språket kommer från vikingarna och talas fortfarande på samma sätt med några förändringar och nya ord i takt med att ordförrådet breddats i takt med att tiden gått framåt och landat i modern tid.

Island var självständigt mellan åren 930-1262 då isländska nybyggare bildade världens första parlament, Alltinget. Sedan så förlorade landet sin självständighet till Norge och senare till Danmark för att sedan åter bli en självständig republik igen år 1944.
Det isländska vädret är någorlunda milt längs syd och västkusten beroende på att golfströmmen passerar där. Det var lite fakta om ön Island där turridningarna på islandshästarna arrangeras.

Det finns ett stort urval av turridningar. Allt ifrån halvdagarsturer för dig som också vill göra andra saker på din vistelse på Island men också veckolånga turer där du får uppleva miljön runt om på ön och tillsammans med andra ryttare uppleva Islands mycket skiftande miljö. Hästen som du rider på anpassas till just dig och dina önskemål. Kanske är du ridvan och vill ha en pigg och drivande häst eller så är du kanske lite ovan och vill ha en tryggare och lugnare häst. Arrangörerna som anordnar turerna försöker få till en sådan komplett flock hästar som möjligt så att turen blir riktigt lyckad.
Turerna leds av erfaren personal på Island som har jobbat med hästar i hela sitt liv och som kan den brokiga miljön runt om på ön. Personalen pratar engelska och vissa även skandinaviskt språk. Deltagarna på turerna kommer att bli väl omhändertagna av både häst och personal och dessutom få ett minne och en upplevelse för livet. Islandshästen är en mycket tålig hästras som är van att färdas i den Isländska terrängen och klimatet.

Vilken typ av resa som man vill ha bestämmer man ju såklart själv. Det finns verkligen resor i alla dess former. Allt från renodlade turridningsresor eller resor där du bokar turridning på plats. Logi, mat och resan brukar ingå i färdiga paketresor och kan bokas hemifrån Sverige genom olika arrangörer, en av dem är erfarna och kunniga http://www.ishestar.se/ som har anordnat resor sedan i slutet på 1800-talet. De har en katalog där man kan välja ut vilken typ av resa och turridning som man är intresserad utav. En sak är säker, en ridresa på Island är ett minne för livet och en härlig kontrast till charterresan till Las Palmas.