Uttrycket mindfulness är väldigt populärt just nu. Det handlar om att stanna upp i nuet och ta in det man ser. I dagens stressiga samhälle så är det lätt att glömma bort livet som händer just nu. Man kanske går en promenad ute i naturen och i stället för att betrakta naturen och omgivningen så koncentrerar man sig kanske på att gå fort för att bränna kalorier. Och istället för att lyssna på fågelkvitter och vindens sus i träden så har man kanske hörlurar med hög musik. Vissa har till och med svårt att ta vara på nuet när de tittar på en spännande film och sitter samtidigt och tittar på telefonen eller datorn. Varför är det så svårt att landa här och nu?

Min mindfulness kommer alltid när jag sitter på hästryggen för då blir jag lugn. Det blir ett gemensamt samspel mellan mig och hästen och tillsammans så beger vi oss ut i skog och mark och betraktar omgivningen runt oss. Då hinner jag ta in allt runt omkring mig. Känna den friska vinden mot mina kinder, ta in dofterna, lyssna på naturen och klampen efter hovarna. Forskning visar till och med att ridning gör så att vi mår bättre och kan hjälpa människor som befunnit sig i långa depressioner tillbaka till livet. Det tror jag beror på det kravlösa man känner på hästryggen. Där så behöver man inte prestera, tänka på hur man ser ut eller på hur man ska bete sig för på hästryggen och för hästen så duger vi precis som vi är och det är en underbar känsla.

Det är kraven som gör att vi inte kan slappna av. Det är så mycket måsten och så mycket vi måste ta oss an. Sociala medier kan ge en enorm stress när man ser perfekta hem hos andra och sedan kommer hem till sitt eget slagfält. Stressen att vi måste se ut på ett visst sätt gör att vi istället för att njuta av en lång promenad gör den till en träningsrunda i syfte att gå ner i vikt. I stället för att njuta av filmen så känner vi oss tvungna att svara på viktiga mail från folk. Svaren som egentligen kan vänta till dagen efter men som vi ändå känner oss stressade att ta på en gång.

För stressade människor som hela tiden skyndar från punkt A till punkt B kan bli otroligt hjälpta av att spendera tid i ett stall och kanske på sikt börja rida. Då är man tvungen att landa i livet för ett par timmar och det är just då som viktiga insikter kommer och leder oss på rätt väg igen. Regelbundna ridturer vill jag påstå är mer effektivt än psykofarmaka, detta har jag inget vetenskapligt bevis på utan det är vad jag själv tror. För då gör man verkligen något åt grundproblemet, stressen och den ständiga pressen att prestera. Dessutom så kommer man ut i naturen helt kravfritt och bara en sådan sak som att lugnt och stilla andas in frisk luft.