Shirehästen härstammar från England och har fått sitt namn efter de landskap i Storbritanien som de kommer ifrån. Shirehästen är världens största hästras sett till mankhöjd, ett sto ska enligt rasstandarden ha en mankhöjd på minst 1,63 och en Hingst ska ha en mankhöjd på minst 1,73. Men de flesta shirehästarna ligger på en mankhöjd mellan 1.70- 1.95. Den största shirehästen som någonsin registrerats var Sampson, en shirehingst som mätte hela 2,19 cm i mankhöjd och vägde hela 1,5 ton. Shirehästen är kallblodig men är inte lika kraftigt byggd som andra kallblodsraser som exempelvis Ardennern som är enormt bred och stabbig. Hästen är otroligt stark och orkar dra flera ton och är därför en mycket populär arbetshäst. Den är också mycket vänlig och lätt att ha att göra med. Och med sin vänliga blick och vackra, kraftfulla uppenbarelse så är den lätt att falla för. Typiskt för hästrasen är dess kraftiga hovskägg som är rak och len i sin karaktär. Förutom att vara arbetshäst så används den till dressyr och som ridhäst.

Shirehästen är världens största hästras med en mankhöjd närmare två meter på vissa praktexemplar då kan man jämföra det med den minsta hästrasen Falabellan som har en mankhöjd på 75 centimeter. Den härstammar från sydamerika, Argentina.Namnet har hästen fått från familjen Falabella som avlade fram rasen genom att korsa criollohästar med shetlandsponnyer och engelska fullblod. Denna lilla miniatyrhäst är alldeles för liten för att ridas på och används främst som sällskapsdjur och uppskattad familjemedlem. Den används också i olika uppvisningar eller på olika utställningar. Hästen är otroligt trevlig och snäll och därför mycket uppskattad. Medan många hästraser inte blir äldre än cirka 25-30 år så kan Falabellan bli väldigt gammal och det är inte ovanligt att de kan bli upp till 50 år. I Sverige så finns det väldigt få registrerade Falabellor, endast 170 stycken.

En annan udda sak som skiljer denna lilla miniatyrhäst från andra hästraser är att den ofta har ett eller två revben mindre än andra hästraser. Även ryggraden skiljer sig från andra raser då Falabellan oftast bara har 17 ryggkotor medan andra hästraser har 18 stycken. Falabellan finns i en mängd olika färger då den prickiga är den populäraste, men den finns även som skäck. För att beskriva denna lilla miniatyrhästs utseende så kan man säga att den ser ut som ett engelskt eller arabiskt fullblod i miniatyr.

De som äger en Falabella brukar beskriva den som en högt älskad familjemedlem och liten kompis då den är oerhört snäll och kan lära sig väldigt många saker. Vissa ägare tar även in dem i huset där den får hänga med familjen. Det funkar ju såklart för att den är så liten. En Shirehäst skulle vara svårt att få in genom ytterdörren och med sin vikt på över ett ton så är det nog inte så bra för golvet heller. Både världens minsta häst och världens största häst är väldigt snälla och trevliga individer som är härliga att umgås med.